4 grunner til å velge fersk mat uten konserveringsmidler

Begrepet “kortreist mat” er blitt veldig populært. Det handler om at vi som konsumenter skal få sunn, fersk, god mat, samtidig som vi støtter et miljøvennlig og bærekraftig jordbruk. Ved å velge lokal mat fra nærmiljøet, minsker du risikoen for å spre smitte eller sykdommer som kan komme med importerte varer. Det fører i tillegg til mindre utslipp av klimagasser og lavere transportbelastning på miljøet. Det er altså miljøvennlig, samtidig som du får de ferskeste råvarene. Andre råvarer har brukt lang tid på å nå frem, og på grunn av konserveringsmidler de inneholder eller er behandlet med, smaker de ikke like godt som fersk, kortreist mat gjør.

shutterstock_378973945Vær din egen kokk

Det sunneste alternativet er å lage mat fra bunnen av. Kjøp ferske økologiske grønnsaker, og bruk kjøtt eller fisk fra lokalområdet. Da unngår du unødig bruk av konserveringsmidler i maten. Konserveringsmidlet nitritt kan være kreftfremkallende. Nitritt brukes i forskjellige kjøttprodukter for å beholde den røde fargen, slik at det skal se ferskt ut. Unngå sprøytemidler som brukes på langreist grønnsaker og frukt, for det er ikke sunt hvis man får i seg for mye av det. Slik som importert mais fra USA har vist seg å inneholder helseskadelige stoffer. Lag heller sunn mat selv, og få inspirasjon til gode retter på Neptunrestauranter.no.

Støtt den norske bonden

Ved å velge økologisk produserte råvarer fra lokale bønder, støtter du lokalmiljøet og fremmer norske produsenter. På den måten hjelper du å bevare norsk produksjon av matvarer, slik at vi kan velge bort importert mat. Du vil også hjelpe til med å skape større produksjon av norsk økologisk mat. Og det er heller ikke til å komme ifra: det smaker mye bedre når du lager fersk mat fra bunnen av! Så fortsett å velge fersk mat uten usunne konserveringsmidler. Du bevarer miljøet, det er sunt, smaker best og du støtter de lokale bøndene. Det burde være gode grunner å tenke over.